Różne rodzaje herbaty

Istnieją różne rodzaje herbaty. Na przykład są herbaty białe, zielone i czarne. Herbaty czarne pochodzą z Chin, ale są bardzo popularne na zachodzie. Kraje, które kiedyś były koloniami brytyjskimi, teraz produkują czarną herbatę prawie wyłącznie i w stylu, który przemawia do zachodnich gustów. Czarne herbaty są pełne i odważne w smaku oraz mają charakterystyczny dla regionu owocowy lub słodowy smak. Herbata czarna jest najczęściej mieszaną herbatą, z silnym smakiem i mocnym ciałem.

Fermentacja
Po 45 minutach zwijania sfermentowaną herbatę ocenia się pod kątem jakości. Podczas procesu fermentacji nie można przetestować stosunku TF/TR herbaty. Jednak jakość gotowej herbaty można określić za pomocą analizy chemicznej. Proces fermentacji herbaty czarnej trwa około 2 godzin 15 minut. Temperatura procesu fermentacji różni się w zależności od właściwości herbaty. Aktualny schemat blokowy fabryki ilustruje proces produkcyjny.

Aby zbadać wpływ fermentacji herbaty na jej jakość, naukowcy zbadali tempo wzrostu grzybów wywołujących proces fermentacji. Odkryli, że herbata puer fermentowana przez zaszczepienie grzyba odpowiednimi mikroorganizmami ma pewną aktywność przeciwdrobnoustrojową. Grzyby te były również obecne w herbacie podczas procesu fermentacji, co może wpływać na smak herbaty.

Utlenianie
Liście herbaty naturalnie ulegają w pewnym stopniu utlenianiu, co przyczynia się do ich wyjątkowego smaku i aromatu. Chociaż biała herbata jest naturalnie utleniana, proces jej produkcji nie. Producenci herbaty stosują takie metody, jak rolowanie, siniaki lub gotowanie na parze, aby stworzyć więcej pęknięć komórek liściowych, rozlewając enzymy w liściach herbaty. Ponieważ zielona herbata nie podlega utlenianiu, enzymy te muszą zostać zdenaturowane przed przetworzeniem jej na herbatę.

Proces utleniania rozpoczyna się w momencie uszkodzenia ścian komórkowych liści herbaty. Producenci herbaty osiągają to poprzez walcowanie, bębnowanie lub fermentację. Maceracja to najszybszy sposób na całkowite utlenienie, ponieważ naraża większą część wnętrza liścia na działanie tlenu. W gotowym produkcie wytwarza bardziej złożoną mieszaninę chemikaliów. Jednak macerację stosuje się zwykle w procesach masowej produkcji. Z drugiej strony walcowanie to bardziej stopniowy proces, który obejmuje obróbkę ręczną.

Ziołowe herbaty
Herbaty ziołowe mają wiele zalet zdrowotnych. Wypicie filiżanki herbaty ziołowej pozwala czerpać korzyści z prozdrowotnych właściwości ziół. Większość ludzi nie może łatwo trawić zdrowych składników, dlatego ważne jest, aby pić herbatę z tymi ziołami, aby czerpać z nich korzyści. Istnieje wiele odmian herbaty ziołowej. Oto niektóre z najpopularniejszych rodzajów. Poniżej wymieniono kilka powodów, dla których herbata ziołowa jest dla Ciebie dobra. Możesz być zaskoczony, który z nich jest dla Ciebie odpowiedni.

Lawenda: Jeśli szukasz relaksującej herbaty o podnoszącym na duchu smaku, lawenda może być właśnie dla Ciebie. Wiele herbat zawiera lawendę, łagodny składnik kwiatowy, który pomaga zasypiać. Herbata miętowa to kolejny świetny wybór. I wreszcie, istnieje wiele innych herbat ziołowych, które zawierają zioła sprzyjające relaksacji, takie jak rumianek. Lawenda jest świetna do uspokojenia umysłu i pomagania w zasypianiu, a mięta pieprzowa jest świetna do łagodzenia stresu i niepokoju.

Herbata bezkofeinowa
Herbata bezkofeinowa jest formą zielonej herbaty, która jest pozbawiona kofeiny poprzez zmiękczenie liści herbaty w wodzie i dodanie rozpuszczalnika organicznego. Ponieważ kofeina jest dziesięciokrotnie bardziej rozpuszczalna w rozpuszczalnikach organicznych niż w wodzie, w liściach herbaty pozostają znaczne ilości herbaty. Standardowym rozpuszczalnikiem jest octan etylu, związek chemiczny występujący naturalnie w wielu roślinach i owocach. Ten rozpuszczalnik nie jest toksyczny dla organizmu i jest używany jako dodatek do żywności w sosach sałatkowych od 1982 roku.

Metody dekofeinizacji mogą być bardzo kontrowersyjne. Jedna metoda, zwana „chlorkiem metylenu”, wiąże się z cząsteczkami kofeiny i usuwa je z liści herbaty. Jednak ta metoda nie daje najlepszej jakości herbaty do spożycia i często jest zakazana w imporcie. Inne metody, takie jak metoda z dwutlenkiem węgla, pozwalają zachować więcej smaku herbaty. Chociaż większość metod dekofeinizacji nie jest w 100% bezpieczna, obie są uważane za bezpieczne do spożycia przez ludzi.

https://cupandyou.pl/

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *